STOP din stress… inden den stopper dig!

Er du en af os, der har erkendt, at psykiske belastning i dagligdagen er et voksende problem?

Hvor dårlig mental balance med for lidt overskud og for meget underskud, alt for ofte er årsag til, at vores adfærd overfor andre på jobbet eller privat bliver uhensigtsmæssig?

Desværre er konsekvensen ofte, at vi ikke er i stand til at bringe os selv til stede på en ordentlig måde, som den person vi ønsker at være. Enten er vi ”for meget” eller også er vi ”for lidt” til stede, i forhold til vores familie, venner eller kolleger. Når vi får set os selv i spejlet, må vi konkludere, at det nok ikke kun er andre der udviser træthed i forhold til os – vi bliver også trætte af os selv, når vi ikke lykkes!

Hvad kan vi gøre ved det? – lige der hvor vi står midt i en stressende, presset eller dårlig oplevelse og på vej til at reagere uhensigtsmæssig?

Det mest enkel råd jeg kan give dig, er at sige klar og tydeligt STOP… til dig selv! – men også til dem der bliver ved med at misbruge din tid – og ikke mindst dine mentale, fysiske og følelsesmæssige ressourcer!

S-T-O-P betyder for dig:

S – stop nu (med det du har gang i af mentale eller fysiske aktiviteter – giv dig selv en pause til at skabe overblik og mening)

T – træk vejret, dybt, stille og roligt (hold fokus på dit åndedræt og flyt dit blik til én enkelt ting som f.eks. en blomst – skab ro og enkelhed)

O – observer dine følelser og tanker (mærk dine positive/negative følelser og reflekter over de tanker der dukker op – lyt til dig selv)

P – prøv igen, start forfra med dialogen eller handlingen (giv ikke op, der er altid en vej fremad – for det er ofte dine egne følelser og tanker fra din fortid, der blokerer for din fremtid)

Denne enkle model lærer mine klienter at bruge i hverdagen, når det hele bare bliver for meget! De holder den daglige stress-påvirkning på et lavt niveau, så de har kontrol over sig selv, og kan reagere hensigtsmæssigt både med deres følelser og i deres dialog med andre. Deres evne til refleksion udvikles betydeligt, så de ofte forstår årsagen til hvad der stresser dem, så de kan genkende en lignende situationen næste gang de står i den.

Kort om stress:

Den måde vi som mennesker oplever stress i en biologisk/psykologisk/medicinsk sammenhæng er som en påvirkning af vores tanker og mentale balance (hjernen), følelsesmæssigt med depression eller angst (hjertet) eller vores fysiske formåen som hyperaktivitet eller inaktivitet (kroppen).

De stresspåvirkninger du skal forholde dig til kan enten være eksterne (fra miljøet, psykologiske/sociale situationer eller fysiske) eller internt fra din krop (psykisk eller fysisk sygdom).

Stresshåndtering som f.eks. mindfulness (MBSR) anerkendes i dag som en effektiv ikke-farmakologisk behandlingsmetode (dvs. medicinfri behandling), som i kombination med psykoterapi kan give dig en fornyet selvindsigt og balance i livet mellem fortid og fremtid, job og familie og ikke mindst dine følelser, tanker og handlinger der tilsammen er med til at skabe mening i dit liv.

Du er velkommen til at kontakte mig for yderlige information, om hvordan jeg kan hjælpe dig til en mindre stress fuld dagligdag gennem mindfulness og psykoterapi.

I min bog ”Livets labyrint – fortællinger om kvinder og mænd og hvordan de finder vej gennem livet…” kan du kan du få konkrete eksempler på, hvordan jeg arbejder gennem otte fortællinger baseret på psykoterapeutiske samtaler, men du får også et indblik i hvad kvinder, mænd og par har gjort, for at vende modgang og krise til medgang og lykke.

Læs mere på www.livetslabyrint.dk og find billigste pris på bogen via GOOGLE som Paperback eller E-bog.

Kærlig efterårshilsen

Vagn Kirkeskov

Forfatter til ”Livets labyrint”

Psykoterapeut/Coach/Underviser/Foredragsholder/Konsulent

www.kirkeskovpsykoterapi.dk

Psykolog

Føler du dig ensomhed under lockdown? Forbedre dit mentale helbred ved at tale med en psykoterapeut eller en p…

18.04.2021 Af Health 24

Knæk koden med skamkompas…

Om du er på arbejde, i klubben, hjemme i familien, eller for den sags skyld ude og handle, så er den d…

18.01.2021 Af Betinna Sidor

Aristoteles

Husk at du er din egen lykkes smed 💚 Hilsen, www.health24.dk  

20.06.2021 Af Health 24

Det er så yndigt at følge…

Parterapeut Betinna Sidor taler om, hvor vi ofte går skævt i parforholdet: https://h24.li/PqM Sunde hilsene…

15.07.2020 Af Health 24