Skam – det vi ikke taler om

Skam og selvforstærkende kræfter

Noget af det mest ondsindede ved skam er, at vi ikke alene bærer på skammen som en hemmelighed inden i os, men vi ofte også skammer os over den måde, vi har det på. Det er dobbelt smerte og gør skammen dobbelt ubærlig. Ikke alene har vi følelsen af ikke at være elskelig, men der er også ringe, at vi har det, som vi har det og ikke snart får det bedre.

Skammens væsen bevirker, at anerkendelse passerer forbi os og tanker om, at vi er forkerte, bliver suget til som en svamp. Skammens stemme får verden til at passe overens med, at vi ikke er elskelige. Vi får vendt verden om, så når de rosende ord og værdsættelsen kommer forbi, så lykkedes vi med at føle, at vi fx har snydt og frygter den snarlige afsløring. For der er jo tomt inden i, den indre virkelighed passer ikke overens med den imødekommende verden, vi møder.

Følelsen af uduelighed og tomheden og sortsyn er noget af det stof, skammen er gjort af og vi gør som regel alt, hvad vi kan, for at komme væk fra skammens smerte. Og i forsøg på at komme væk, forlader vi os selv. Det i sig selv hindre os i at få det møde, vi sådan trænger til – for det er aldrig den, vi virkelig er, som verden ser – og hvordan skal vi så kunne blive mødt, som den vi er?

“Se hvor dygtig jeg er, viser jeg med et smil og i virkeligheden er jeg ved at falde sammen af træthed og forkerthedsfølelse over alt det arbejde, som jeg har lagt i at være god nok”.


Skam kan være noget af det, der holder dig tilbage ift. at leve det liv, du længes efter.

Jeg kender skammens væsen og har arbejdet med min egen og andres i mange, mange år… Det er aldrig for sent at komme fri …

Tag det første skridt til et møde …

Betinna ღ

mindground.dk

@betinnasidor

Growth human to human

Psykolog

Føler du dig ensomhed under lockdown? Forbedre dit mentale helbred ved at tale med en psykoterapeut eller en p…

18.04.2021 Af Health 24

Knæk koden med skamkompas…

Om du er på arbejde, i klubben, hjemme i familien, eller for den sags skyld ude og handle, så er den d…

18.01.2021 Af Betinna Sidor

Aristoteles

Husk at du er din egen lykkes smed 💚 Hilsen, www.health24.dk  

20.06.2021 Af Health 24

Det er så yndigt at følge…

Parterapeut Betinna Sidor taler om, hvor vi ofte går skævt i parforholdet: https://h24.li/PqM Sunde hilsene…

15.07.2020 Af Health 24