Hvad er gestaltterapi?

Gestalterapi i trygge rammer

Når man taler om terapeuter og psykoterapi findes der mange forskellige retninger. En af dem er gestaltterapi. Gestaltterapi bruges både i individuel terapi, parterapi og gruppeterapi.

Ordet Gestalt i gestaltterapi er et tysk ord og kan oversættes til helhed. Netop det at danne nye helheder – nye forståelser, er centralt i gestaltterapien. At hele som menneske.

Gestaltterapi hjælper dig med at få klarhed og samle mod og styrke til vigtige forandringer i dit liv. Hjælp til fx at bearbejde ensomhed, bekymringer, uro, angst, nedtrykthed, træthed, stress eller noget helt femte, der gør dit liv svært, og forhindrer dig i at leve dit liv med størst mulig oplevelse af meningsfuldhed og værdifuldhed.

Mere om gestaltterapi

Gestaltterapi er en nyere terapiform, der er udviklet i slutningen af 1940’erne af Fritz og Laura Perls. Gestaltterapi bygger på fænomenologi, eksistentialisme og gestaltpsykologi.

 

Gestaltterapeutiske forståelse

I den gestaltterapeutiske forståelse har mennesket en iboende kraft, der altid retter sig mod balance – og når den er oprettet så ubalance. For at kunne opretholde sund ligevægt og kunne pendulere smidigt mellem balance og ubalance, er det væsentligt at kunne mærke egne behov, kunne prioritere mellem dem og leve med dem ført ud i livet.

I vores dagligdag kan det være behovstilfredsstillelse af almindelig karakter som vand og mad og hertil fx behov for at være alene eller sammen med andre, behov for at føle man hører til et sted og er værdsat og elsket.

Uanset hvad behovet er, kludrer vi meget hurtigt rundt i, at få det, vi har brug for. Når vi ikke kan mærke, hvad vi har brug for og når vi ikke tør gå efter det – så er det ofte aflejringer fra fortidens, der spille os et pus.

I gestaltterapien er der meget at hente i forståelse af egen fortid, men det der virkelig rykker, er når disse mønstre og oplevelser – genopleves i nuet med opmærksomhed på både kroppen, tankerne og følelserne. Det bliver til a-ha oplevelser – hvor både hoved og krop er med i de nye erfaringsdannelser.

Gestaltterapeut

Mit fokus som terapeut er tilstedeværelse i nuet. Jeg tror på, at vi kan nå langt selv og endnu længere, når vi er sammen med et andet menneske på rejsen. I min terapi tilbyder jeg dig en stabil rejsefælde, hvor du kan hente inspiration og mod til at mærke og derigennem få klarhed og forandring.

Noget af det særlige ved gestaltterapi er, at jeg som terapeut deltager på din rejse ved at fortælle, hvad jeg ser og undrer mig over.

Ved både at blive set, mødt og respekteret samt udfordret der hvor du er, får du …

… en rejsefælle ved din side, til støtte dig, når du mærke og opleve noget, der er svært

… mulighed for at genskabe og mærke handlemønstre i nuet, så du bliver bevidst både i krop og tanke

… fokus på dine ressourcer

Hvis jeg selv skulle sætte en overskrift på min terapi, ville jeg kalde den for homecomming  therapy med fuld opmærksomhed på, at nu’et med alt hvad det tilhører, hele tiden forandrer sig.


As a Therapist, I won’t try to fix you. Give you advice. Tell you what to do. Pretend I know more about you than you do. Assume what is best for you. Have all the answers. Make all the hard stuff go away.

As a Therapist, I will remind you that you aren’t broken. Give you room to access your own wisdom. Support you in figuring out what to do. Recognise that you are the expert on your own life. Remember that only you know what is best for you. I honour that I don’t know it all. Collaborate with you on how to make the hard stuff easier to sit with.

Author unknown

Betinna Sidor ღ

www.mindground.dk

@betinna.sidor

Kropsterapi

Har du været hos en kropsterapeut? Efter en behandling vil du mærke en dyb ro, frigjort og afslappet krop samt…

24.03.2021 Af Health 24

Hvad er gestaltterapi?

Når man taler om terapeuter og psykoterapi findes der mange forskellige retninger. En af dem er gestaltterap…

21.06.2022 Af Betinna Sidor

Gode venner

Gode venner er som stærke vitaminer. De holder sygdomme og sorger på afstand. Sunde hilsener www.health2…

09.11.2020 Af Health 24

DNA-test hos Health 24

Hos Health 24 mener vi at sundhedsservices skal være mere brugervenlige og nemme at skræddersy. Vi tror på en …

02.11.2021 Af Health 24